Tillbaka till huvudsidan

Publicerad 21 oktober 2007 kl 04:00Uppdaterad 28 oktober 2007 kl 02:19

Plöjning med veteraner lockade

En nostalgitripp och ljuv musik i entusiasternas öron. I går arrangerades veterantraktorplöjning i Brantastig.


Bildmaterial

Veterantraktorplöljningen i Brantastig har växt och i år stod hembygdsföreningen för kringarrangemanget. Oscar Braun, Adam Lindberg och Åke Bengtsson passade på att köpa korv. Senap och ketchup hade hängts upp på en traktorskopa. Roland Stregfelt

Lars Andersson från Strövelstorp hade tagit med sig sin Bolinder Munktell BM-20 från 1949 till traktorplöjningen. Roland Stregfelt

Äldsta traktorn var Per Larssons International från 1920. Roland Stregfelt

En John Deere låter enligt de invigda som ljuv musik. Roland Stregfelt

Visa alla 7 bilder


NORRA VRAM. För ett år sedan samlades en dryg handfull teknik- och mekanikint-resserade för att plöja med sina veterantraktorer. Ryktet spred sig och det slutade med att trettio personer ville vara med och testa vad de gamla traktorerna dög till. Nu har arrangemanget växt ytterligare och på lördagen var över 50 traktorer från 1920-talet och framåt utspridda på åkrarna i Brantastig.
-Vi är nästan oroliga för hur många vi blir nästa år, säger arrangören Christer Sandgren skämtsamt.
Någon plöjningstävling är det inte fråga om, utan enligt Christer Sandgren är det mest en fråga om lek.
-Annars hade halva startfältet försvunnit och ingen hade vågat. Det är många som är roade av tekniken och en del har plöjt i yngre dar.
Som den mekaniker han är tycker han att tjusningen ligger i att titta och lyssna.
-Ta en John Deere till exempel. Det är som musik. Och en Viktor sen. Den låter som en liten fiskeskuta. Varje traktor har sin egen melodi.
En bit bort kommer Lars Andersson från Strövelstorp åkandes och han lutar sig ut från sin BM-20 från 1949 för att se hur plogen beter sig. Han stannar till och betraktar verket.
-Det gick sådär. Det är svårt att få plogen att stanna ner i marken. Men det är roligt. Det är som en lekstuga med gamla gubbar, säger han.

Dagens ålderman var en International 8-16 med 87 år på nacken. Ägaren Per Larsson hade ett par olika exemplar att välja på eftersom han har ett eget museum i Staffanstorp med 175 stycken veterantraktorer.
-Jag är lantbrukarson och har suttit i en traktor sedan jag var ett halvt år gammal. Här är det bara uppvisning, men i morgon ska jag tävla i Tomelilla.
Förra året var det ingen publik vid plöjningen, men i år var det många som ville se hur hur en plog skulle dras. Enligt hembygdsföreningen som stod för kringarrangemanget med förtäring och insläpp hade man vid lunchtid räknat till 250 bilburna gäster. Och då återstod tre timmars plöjning.

Cecilia Attefors cecilia.attefors@hd.se 0418-49 65 56

Tillbaka till huvudsidan