Tillbaka till huvudsidan
Publicerad 21 september 2008 kl 16:55Uppdaterad 19:02

Veterandag med pur nostalgi


Bildmaterial

Hans Erik Zackow och Otto Ramsén fick en stor publik när de demonstrerade det gamla tröskverket. Johan Persson

”Traktorsadel á la BF Avery” vid ingången till arrangemanget. Johan Persson

Kolla på den! Per Larsson från Staffanstorp (till höger) fick svara på frågor om sin traktor International junior som tillverkats i Chicago. Johan Persson

Roland Åkesson och Kjell Hansson från Eslöv har vuxit upp med gamla jordbruksmaskiner. Här beundrar de en Avance motorplog från 1916. Johan Persson


NYHAMNSLÄGE. Det har gått nio år sedan familjen Zackow i Nyhamnsläge arrangerade ”Lantliv på farfars tid” för första gången. Då var utbudet blygt, visningen bestod av en traktor från Vänersborg och en tröska från Fredriksdal.

Men kalaset med veteranmaskiner från jordbruket har vuxit. Under helgens arrangemang kunde besökarna titta närmare på så många som ett hundratal olika traktorer och ett femtiotal olika maskiner och motorer.

– Hälften av traktorerna tillhör Kullabygdens lantbruksmuseum som ligger här på gården, men vi lånar in många andra också, berättade initiativtagaren, Fredrik Zackow.

Vid ettiden på söndagen kryllade det av besökare på gården. Stora som små fascinerades av mötet med det gamla. Det är inte var dag man ser en vedklyv från 1920-talet eller en traktor med bensinmotor från 1905.

För vissa var det ren och pur nostalgi.

Roland Åkesson och Kjell och Ingrid Hansson, alla från Eslöv, hade en toppendag.

– Jag har egna gamla traktorer på min gård som jag brukar köra runt och visa, men det var för långt att ta med dem hit. Det är en härlig stämning här och man träffar många kompisar, berättade Roland Åkesson.

Kjell och Ingrid Hansson besökte arrangemanget för första gången. De fastnade med en gång.

– Man minns det gamla från förr, sa Ingrid Hansson.

Det stora tröskverket Thermænius lockade en diger publik. Många nyfikna ville se på när Otto Ramsén och Hans Erik Zackow hjälptes åt att jobba med havrekärvarna. Snart skildes kärnorna från agnarna medan resten av halmen pressades till balar. Anders Andrén från Påarp var euforisk.

– Jag var med och jobbade på ett sådant här tröskverk när jag var 17 år. Vi var sex stycken i arbetslaget, det var helt otroligt! Det var en förening som ägde en hel tröska och vi fick åka runt från gård till gård och jobba.

Med sig hade han sina barnbarn Emil och Joel Ludowyke, tolv och nio år. De tyckte att det var spännande att få veta mer om traktorerna och de andra maskinerna som morfar använde när han var ung.

– Det är viktigt att traditionerna och den här kulturen förs vidare. Vi går runt och tittar på de olika maskinerna och så berättar jag om episoder jag minns under tiden, sa morfar innan det lilla gänget vandrade vidare.

Pernilla Söderkvist pernilla.söderkvist@hd.se 042-489 90 64

Tillbaka till huvudsidan